Het begint met een idee…

Niet ieder idee is een boek.

Onlangs  kreeg ik heerlijk nieuws: mijn derde verhaal over Koenijn is goedgekeurd! Dat betekent dat ik weer een prentenboek mag maken.  

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je dat eigenlijk doet, een prentenboek maken. In deze blog neem ik jullie mee in dit proces.

Maar eerst een korte terugblik, want voordat een verhaal door een uitgever wordt goedgekeurd is er vaak al een heleboel werk verricht. 

Over Koenijn heb ik in het totaal vijf verhalen geschreven, waarvan er maar 2 zijn uitgegeven. Hoe leuk een idee ook is, soms lukt het niet om er een goed verhaal van te maken. In geval van een serie kan het ook dat het nieuwe verhaal niet past bij eerder verschenen boeken of teveel afwijkt van de hoofdpersoon.

Nou denk je wellicht: ‘Wat jammer, zoveel ‘mislukte’ verhalen! Maar soms, jaren later, krijg je een nieuwe ingeving en lukt het alsnog om het verhaal te herschrijven en uit te geven. Het boek ‘Koenijn proeft (bijna) alles!’ schreef ik bijvoorbeeld jaren eerder met een varkentje in de hoofdrol en een iets andere verhaallijn.

Vaak verzint auteur zelf het thema voor een volgend boek en soms gaat dit in overleg met de uitgever. Voor deel 3 over Koenijn stelde Uitgeverij Clavis een verhaal over de herfst voor. Aanvankelijk vond ik dat lastig. Koenijn is immers een heel ondeugend exemplaar, dus er moest meer gebeuren in het verhaal dan paddestoelen en noten zoeken. Maar met een paar nieuwe laarzen voor Koenijn is dat toch gelukt.

Nieuwe laarzen