Het belang van schrijfgroepen

Schrijfgroep prentenboeken

Sinds enige jaren ben ik lid van een schrijfgroep prentenboeken. Alle leden delen dezelfde passie voor boeken en allen vinden het leuk om andermans werk te lezen en respectvol van commentaar te voorzien.  Sommigen leden hebben schrijfcursussen gevolgd en anderen niet. Wel hebben allen eerder een boek gepubliceerd. 

Een paar keer per jaar bespreken wij samen elkanders verhalen. Momenteel gebeurt dat natuurlijk allemaal online. Maar voor Corona kwamen we af en toe bij elkaar. Het fijne van die ontmoetingen was dat we meer bespreken dan elkanders verhalen, we ontmoeten collega’s. Auteur zijn is immers een eenzaam beroep.

Dankzij deze schrijfgroep en hun feedback kan ik steeds opnieuw met een frisse blik naar mijn eigen verhaal kijken en verbeteren. Die verbeteringen kunnen taalkundig zijn, maar vaker heeft het te maken met de logica en de opbouw van een verhaal. Losse eindjes worden opgemerkt en er worden suggesties gedaan voor verbeteringen. Echt, een goede schrijfgroep is goud waard!

Ben je na al die verbeteringen, eindelijk tevreden over het resultaat dan ben je klaar om het op te sturen naar een uitgever. 

Onmiddelijk dient de volgende vraag zich aan: welke uitgever. Ook hiervoor kan een schrijfgroep handig zijn. Of ga naar de bibliotheek, zoek boeken die overeenkomsten hebben met jouw verhaal, wellicht is diezelfde uitgeverij ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Op www.prentenboek.nl staat een lijst met uitgeverijen. 

Nadat je eindelijk jouw manuscript op de post hebt gedaan, begint het wachten op antwoord…

Geef een reactie